Żurek i barszcz biały – pyszne zupy na mącznym zakwasie

Sprawdź, gdzie kupić zakwas na żur.

Obecnie coraz rzadziej spożywamy obiady z dwóch posiłków. Z powodu ciągłego pośpiechu, co wywołuje konieczność ekspresowego nasycenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie na rzecz posiłków uprzednio podawanych przeważnie jako to drugie danie. Lecz na wskroś polskie zupy, takie jak żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli samemu przygotowujemy je już wyłącznie sporadycznie, to nieprzerwanie są one stałym punktem na karcie dań restauracji oraz lokalów z polską kuchnią, jak również są obligatoryjnie stawiane na stołach w trakcie spotkań bożonarodzeniowych i wielkanocnych.

Barszcz biały a żurek – Czy barszcz biały i żurek to ta sama zupa?

Jeśli spyta się obywatela polski o białą zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to z miejsca przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Wiele osób nawet nie widzi głównych różnic między tymi daniami, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem zasadniczo żurek przyrządza się na zakwasie z mąki żytniej, zaś barszcz biały – na zakwasie na mące pszennej. To jednak nie wszystko, co odróżnia te zupy, jakkolwiek warto zdecydowanie zaakcentować, iż nie ma jednego kanonicznego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Gotowanie jest przecież sztuką, a każde danie odzwierciedla umiejętności kucharza i jego indywidualne preferencje. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, że w barszczu białym zwykle znajduje się więcej jarzyn oraz grzybów. Barszcz zabiela się również tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu mącznego można użyć sok kapusty kwaszonej bądź z ogórków kwaszonych. Natomiast z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej skomplikowane, bo w ramach tej grupy zup wyróżnia się 3 warianty:
– kwaskowaty, gęsty żur sporządzany z reguły ze sporą ilością czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z ziemniakami;
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany szczodrze śmietaną i doprawiany znaczną ilością majeranku, serwuje się go zazwyczaj z chlebem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której kostki ziemniaków gotuje się na zakwasie chlebowym bądź żytnim.

Baza na żurek i barszcz biały? Kupić, a może przygotować samemu?

Przyrządzanie zakwasu na wyszczególnione wyżej zupy jest nieskomplikowane, aczkolwiek nie zawsze pierwsze podejście kończy się powodzeniem. W sieci znaleźć można dziesiątki przepisów na zakwas, z których można skorzystać. Stosując jednak domowy zakwas powinno się zamierzać gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. W związku z tym, gdy ochota np. na żurek zaatakuje was ni stąd, ni zowąd, polecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na zrobienie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych tradycyjnych, jak i internetowych, bez przeszkód kupimy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, dzięki którym przyrządzimy wyborny barszcz biały i tradycyjny żurek staropolski albo śląski.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]