Stal nierdzewna ma sporo wartościowych cech sprawiających, iż znajduje obszerne zastosowania. Jej najmocniejsza strona to z całą pewnością niepodatność na korozję, która nie tylko gwarantuje wytrzymałość wykonanych z niej elementów, ale też umożliwia im styczność z zawilgotniałymi materiałami i płynami. Ponadto stal nierdzewna jest obojętna chemicznie, co znaczy, że nie reaguje z substancjami o kwasowym odczynie, a listę jej zalet uzupełnia równa powierzchnia zapobiegająca rozwojowi mikroorganizmów.
Wyroby ze stali kwasoodpornej dla branży spożywczej i kosmetycznej
Bezpieczeństwo mikrobiologiczne oraz Stabilność chemiczna czynią ze stali nierdzewnej wspaniały budulec dla przemysłu spożywczego. Wyroby ze stali kwasoodpornej są na co dzień używane przez fabryki przetwórstwa, które używają ich w procesie wytwarzania i przechowywania artykułów spożywczych. W piekarniach oraz warzelniach piwa wyroby ze stali nierdzewnej stosuje się w charakterze zbiorników fermentacyjnych. Surowiec ten jest również używany chętnie w branży kosmetycznej i przez firmy działające w sektorze produkcji i dystrybucji rozpuszczalników, paliw i innych preparatów chemicznych.
Wyroby ze stali nierdzewnej – elegancka przyciągający wzrok design w domu
Wytrzymałość na niekorzystne czynniki pogodowe (kwaśne deszcze, niskie i wysokie temperatury czy wilgoć) powoduje, że wyroby ze stali nierdzewnej świetnie nadają się użytku na zewnątrz posesji (np. jako balustrady balkonowe) oraz na pływalniach (mowa o drabinkach i barierkach). Z uwagi na atrakcyjną estetykę, tak samo dobrze sprawdzają się także wewnątrz budynków – m.in. na klatkach schodowych. Co więcej jałowość stali nierdzewnej daje możliwość używania jej w gabinetach lekarskich oraz szpitalach.