Właściwości soków z kiszonych buraków i kapusty

Sprawdź, gdzie kupić sok z buraka kiszonego, wejdź na artmankiszonki.pl.

Od stuleci w słowiańskiej tradycyjnej kuchni używa się kiszonych warzyw. W ostatnich latach jednakże raz za razem mówi się również o własnościach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z buraków oraz kapusty. To wręcz tzw. super żywność, która coraz częściej widoczna jest na półkach sklepowych w alejkach z przetworami.

Sok z kiszonej kapusty – dlaczego należy go regularnie spożywać

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił prawdopodobnie każdy z nas. Nasze babcie same kwasiły kapustę podług przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu kapusty nierzadko podawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, tłumacząc, że napój jest nadzwyczaj zdrowy, jednakże bardzo cierpki. I miały rację! Sok z kiszonej kapusty to doskonałe źródło witamin! Ma on w składzie ogromne ilości witamin z grupy B, E, C oraz A, jak również liczne minerały, jak potas, żelazo i wapń. Wielu ludzi ma trudności z przyzwyczajeniem się do kwaśnego smaku tego soku, jednakże zaleca się pić go cyklicznie, gdyż usuwa toksyny z organizmu, usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, działa on bakterio- i grzybobójczo i wspomaga trawienie, a przez to może być wykorzystany w procesie odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić niedostatek witaminy C, co podnosi odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Z uwagi na znajdujące się w nim żelazo sok z kiszonej kapusty podaje się również osobom, chorym na anemię. Oczywiście nawet ze zdrowym napojem nie warto przesadzać – zaleca się spożycie mniej więcej 250 ml soku dziennie.

Sok z kiszonego buraka – wyostrza koncentrację i zapobiega zaparciom

Sok z kwaszonych buraków jest innym popularnym sokiem, który wykorzystujemy od lat do gotowania, a który konsumujemy również jako przekąskę. Posiada on masę witamin i ma własności przeciwzapalne, antyseptyczne i antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność organizmu: obniża ciśnienie, wyostrza koncentrację, a jednocześnie zapobiega obstrukcjom. Choć buraki cechują się dużą zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i mogą go spożywać cukrzycy. Nie poleca się jednak jego spożycia przez osoby cierpiące na choroby nerek bądź reumatyzm, jak również kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią.

Jeśli nie posiadasz wiedzy, aby przygotować soki z kiszonek samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź założyć na nie zamówienie online w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednak, że takie soki trzeba przechowywać w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]