Jeśli chcesz kupić różową sól himalajską, koniecznie wejdź na superbutelki.pl
Sól to składnik konieczny do prawidłowego działania ludzkiego organizmu. Jakie własności ma różowa sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Z jakiego powodu warto wykorzystywać je w gastronomii?
Atuty różowej soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która świetnie wzbogaca smak posiłków. Pomimo, iż nieumiarkowane użycie soli ma negatywny wpływ na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie porcje (nieprzekraczające 6 g dziennie) są konieczne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze pokładów mających blisko 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele potrzebnych pierwiastków oraz minerałów, między innymi cynk, selen czy wapń, a przy tym jest pozbawiony szkodliwych komponentów i zanieczyszczeń, np. toksycznych metali ciężkich. Sól himalajska świetnie podbija smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska – stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym
Sól kłodawska z kolei to składnik o wysokim poziomie czystości – zawiera ok. 97% NaCl i stanowi wspaniały do tradycyjnych przetworów. Jest cennym źródłem wapnia, potasu czy żelaza, innymi słowy pierwiastków niezbędnych do zachowania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, toteż nie zatraca swoich cech i jest łatwo wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]