Pyszne i zdrowe kiszone ogórki

Dowiedz się więcej o ogórkach kwaszonych na artmankiszonki.pl.

Na kanapce, w zupie, w sałatce bądź jako surówka do dania głównego – ogórki kiszone w polskiej kuchni konsumujemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, gdyż kiszonki są zarówno pyszne, jak i zdrowe.

Czym urozmaicić walory smakowe kwaszonych ogórków

Ogórki kiszone to warzywa, które poddano procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest całkiem łatwe. Używa się do tego drewnianych beczułek albo pojemnych kamiennych garnków, w których surowe ogórki wespół z przyprawami zalewa się słoną wodą. Potem kładzie się je na minimum dwa tygodnie w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Wielbiciele mniej kwaśnych smaków mogą zjeść kwaszonkę już po paru dobach – ogórki tego rodzaju to ogórki „małosolne”. W bazowym przepisie do solanki wraz z ogórkami wrzuca się ząbki czosnku i koper, jednakże walory smakowe ogórków kwaszonych można wzbogacić również różnymi dodatkami, między innymi gorczycą, cząstkami chrzanualbo liśćmi czarnej porzeczki. Naturalnie nie każdy ma czas ani dużo miejsca w kuchni, aby samemu przygotowywać takie kiszonki. Nie każdy posiada również piwnicę albo spiżarkę, w której może przetrzymywać żywność w dużych ilościach. Nie znaczy to jednakże, że musimy odmówić sobie jedzenia ogórków kiszonych – w dowolnym momencie możemy kupić je w sklepie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, np. w kubełkach z uchem czy w workach foliowych, które bez przeszkód da się schować w lodówce.

Jakie składniki odżywcze i witaminy znajdują się w ogórkach kiszonych?

Od wieków powszechnie wiadomo, że sfermentowane warzywa pozytywnie oddziałują na ludzki organizm. I nie jest to nieprawdą, ponieważ wespół z kiszonkami konsumujemy dobroczynne kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na florę jelit i obniżają ich pH, usprawniając w ten sposób proces trawienia. Ale to nie wszystko! Kwaszone ogórki są niskokaloryczne (to zaledwie 12 kilokalorii w 100 g), a zarazem zawierają między innymi witaminę D, C i K1, witaminy z grupy B, a także wiele minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, to przykładowo magnez, żelazo, wapń, potas i mangan. A co z sokiem z kiszonych ogórków? O ile lubimy kwaśne smaki, nie trzeba wyrzucać go po zjedzeniu warzyw. Lepiej wykorzystać go do zupy ogórkowej albo wypić, gdyż w trakcie kwaszenia witaminy przedostają się po części do zalewy. Należy jednakże zaakcentować, na kiszonki muszą uważać osoby borykające się z nadciśnieniem – w kwaszonkach znajduje się wszak pokaźna ilość soli.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]